Unkn8

AKiM "AKILLI KENTLER İNOVASYON MERKEZİ" 

https://uakim.itu.edu.tr/ 

Akıllı Kent/Şehir Nedir?

Şehirleşme ve şehirlerdeki nüfusun artması beraberinde şehirde ortaya çıkan problemlerin artmasına neden olmuştur. Şehirleşmenin doğa ve insan üzerinde bıraktığı olumsuzlukların minimize edilmesi, nüfus ve şehirleşme eğiliminin azaltılabilmesi ve daha verimli, yaşanılır şehirler için yeni planlama yaklaşımları ortaya çıkmıştır. 

Son yıllarda akıllı kent kavramının kullanımı bütün dünyada hızlı bir şekilde yayılmaya başlamış ve birçok metropol ve büyük şehrin gelişim stratejisi olumlu anlamda etkilemiştir. Yerel yönetimler, özel firmalar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar hayat kalitesinin artırılması, daha iyi yaşam koşullarının sağlanması ve daha güvenli bir çevre oluşturulması adına akıllı kent/şehir yaklaşımını benimsemişlerdir…

Akıllı kent/şehir, teknolojik altyapı ve inovasyonun şehirlerin sürdürülebilirlik, etkinlik ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla kullanıldığı bir kavramdır. Bu kavram, bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT), veri analitiğinin, nesnelerin internetinin (IoT), yapay zekanın ve diğer ilgili teknolojilerin entegrasyonunu içerir. Akıllı kentler, insanların yaşadığı yerlerin güvenli, çevre dostu, erişilebilir, verimli ve yaşanabilir olmasını hedefler. 

Diğer bir ifade ile akıllı şehir, veri toplama için farklı türde elektronik nesnelerin interneti sensörlerini kullanan ve daha sonra varlıkları, kaynakları ve hizmetleri verimli bir şekilde yönetmek için bu verilerden elde edilen bilgileri kullanan bir kentsel bir alandır… 

Günümüzde akıllı şehirler konusunda birçok tanım yapılmakla birlikte, en geçerli olanları aşağıdaki şekildedir. Buna göre;

  • Yollar, köprüler, tüneller, raylı sistemler, havaalanları, limanlar, iletişim ağları, su ve enerji kaynakları, hatta başlıca binalar dahil olmak üzere şehrin tüm kritik altyapı koşullarının takip edildiği ve entegre olarak yönetildiği, kaynak kullanımının optimize edildiği, önleyici koruma önlemlerinin planlandığı, güvenlik unsurlarının izlendiği ve vatandaşa hizmetin en üst seviyeye getirildiği şehirlerdir (ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Bilimsel ve Teknik Bilgi Bürosu).
  • Nesnelerin interneti ve bulut bilişim teknolojileri kullanılarak şehirde var olan önemli verilerin toplandığı, analiz edildiği ve verilerin entegrasyonunun sağlandığı şehirlerdir (IBM).
  • Şehrin planlamasını, yönetimini, inşasını ve akıllı hizmetleri kolaylaştıracak nesnelerin interneti, bulut bilişim, büyük veri ve entegre coğrafi bilgi sistemleri gibi yeni nesil bilgi iletişim teknolojilerinin uygulandığı yeni bir kavram ve yeni bir modeldir (ISO-Uluslararası Standartlar Enstitüsü). ISO’ya göre akıllı şehir oluşumlarının ana hedefi: Kamu hizmetlerinin kolaylığının, şehir yönetiminin duyarlılığının, şehrin yaşanabilirliğinin, altyapıların uygunluğunun ve ağ güvenliliğinin uzun süreli etkili olmasının sağlanması ve sürdürülmesidir…

    Sonuç olarakakıllı şehirler, hızlı nüfus artışı nedeniyle çıkan birçok sorun ve talebin karşılanabilmesi için sınırlı doğal ve finansal kaynakların, BİT, nesnelerin interneti, büyük veri ve bulut bilişim teknolojilerinin desteği ve vatandaşların katılımı ile etkin ve verimli bir şekilde kullanılması olarak tanımlanabilir.

    Akıllı şehirlerin temel amacı, yaşam kalitesini artırmak, kaynakların etkin kullanımını sağlamak, çevresel sürdürülebilirliği desteklemek ve şehirlerin daha iyi yönetilmesini sağlamak olmakla birlikte; akıllı şehirlerin tanımı ve bileşenleri, farklı bölgeler ve kültürler arasında değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, her şehir kendi ihtiyaçları ve öncelikleri doğrultusunda akıllı şehir kavramını uygulamaktadır.